De massa van een atoom

Atomen zijn zeer klein. Atomen zijn de kleinste deeltjes waarin materie op aarde met chemische methoden ingedeeld kan worden. Een atoom is gewoon onvoorstelbaar klein. Ook hun werkelijke of absolute masse is heel klein. Deze massa is zo klein dat we zo onmogelijk kunnen bepalen met een balans.

Bekijk zeker dit filmpje van Clipphanger. Het filmpje duurt 100 seconden en geeft de begrippen atoom en molecule zeer duidelijk weer. De kennis van deze basisbegrippen is van cruciaal belang voor jouw verdere leerproces.

Wat weten we wel van een atoom?

De massa van een atoom wordt vooral bepaald door de kerndeeltjes want de massa van elektronen is verwaarloosbaar klein.

Als we dus het aantal kerndeeltjes kennen, kunnen we de absolute massa of de werkelijke massa van een atoom berekenen. Dankzij de wetenschap kennen we immers de massa van één kerndeeltje. 
Het aantal kerndeeltjes kunnen we aflezen in het periodiek systeem der elementen

Hieronder vinden jullie het periodiek systeem der elementen (PSE) dat jullie kunnen gebruiken tijdens de oefeningen.


Voorbeeld:

Magnesium heeft 24,3 nucleonen en de massa van één nucleon is 1,67 . 10^-24 g. Hieruit volgt dat de absolute massa van één atoom magnesium gelijk is aan 24,3 . 1,67 . 10^-24 g = 4,06 . 10^-23 g


Het rekenen met zulke kleine getallen is onhandig. Dit kan ook snel tot fouten leiden. We maken om praktische redenen gebruik van de relatieve atoommassa. We vergelijken de absolute atoommassa met de gekozen eenheidsmassa of de massa van één nucleon. We vergelijken de absolute atoommassa met de gekozen eenheidsmassa of de massa van één nucleon. 
De relatieve atoommassa is een getal zonder eenheid (= onbenoemd getal) dat ons aangeeft hoeveel nucleonen de absolute massa van het atoom bepalen. 

Absolute atoommassa = aantal nucleonen . de eenheidsmassa 
Absolute atoommassa = aantal nucleonen . 1,67 . 10^-24 g


Jullie vinden een online oefening (Educaplay) omtrent dit onderdeel. Jullie maken dan ook deze oefening online. Je neemt best een apart kladblad voor jouw aantekeningen, tussenstappen, uitkomsten... Na het invullen van de online oefening, krijg je een score. Deze score geeft jouw een beeld of je de leerstof van dit deel voldoende beheerst. Gemaakte fouten worden per vraag ook weergegeven na het invullen van de hele oefening. Op deze manier kan je ook zelf nadenken over eventuele gemaakte fouten. 
Hieronder vinden jullie de link voor de voorziene Educaplay!

https://www.educaplay.com/learning-resources/5533381-de_massa_van_een_atoom.html


Klik op de sneltoets hieronder om naar het volgende onderdeel te gaan!

© 2020 Chemisch rekenen, Dario Leffelaer Karel de Grote Hogeschool
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin